Dr. Michael Greger MD : 
"In essence, when you eat your greens, you are eating the rainbow."
   Home  >  Toppers

 





















 

 

 

Toppers: zo eet je volwaardig plantaardig!

Enkele algemene regels voor een maximale voedingswaarde:

!!! heel belangrijk voor veganisten: neem een B12-supplement !!!

Biologische groenten & fruit zijn door hun hoger antioxidantengehalte 20 à 40 % gezonder.

Voor groenten: de groene zijn de toppers. Er wordt altijd terecht aangeraden om groenten en fruit van alle kleuren van de regenboog (pdf) te eten. Groene groenten bevatten die kleuren ook, maar die andere kleuren worden gemaskeerd door het groene chlorofyl.

Voor zaden en pitten: donkere zijn voedzamer dan bleke van dezelfde soort.
Bijvoorbeeld: zwart sesamzaad is voedzamer dan geel sesamzaad. Zwart chiazaad is voedzamer dan wit chiazaad.

Voor graanproducten: deze die veel voedingsvezels bevatten zijn de toppers. Vooral als die vezels niet extra zijn toegevoegd, maar wel van nature aanwezig. Het is daarom belangrijk om volkorengranen te eten. In de ingrediëntenlijst kan je zien of er bloem of meel gebruikt werd. Meel is ongeraffineerd (er kan een percentage bij vermeld staan), dus volwaardiger.

Granen worden onder vele vormen aangeboden. In onderstaande video geeft diëtiste Brenda Davis RD uitleg over de toppers en floppers. Samengevat: hoe minder bewerkingen op de granen, hoe voedzamer. Enkel het kiemen van graan is een positieve 'bewerking': dit verhoogt de voedingswaarde. De diëtiste besteedt ook veel aandacht aan de glycemische index.

 


 

Download hier
enkele praktische voorbeelden
van volwaardig plantaardige voeding

(pdf, bron: Dr. McDougall's kleurplatenboek).

  
   © volwaardigplantaardig.be 2016  - info@volwaardigplantaardig.be
   De info op deze website mag overgenomen worden met bronvermelding.

   disclaimer