Dr. Joel Fuhrman MD : 
"Animal products, such as dairy, fish, and beef, contain the most toxic chemical residues."
   Home  >  10 stappen  >  9. chemicaliën

 





















 

 

 

Stap 9: minimaliseer schadelijke chemische residuen in de voeding

WAT moeten we vermijden?

  • agrochemicaliën:
    • pesticiden, plantgroeimiddelen
    • diergeneeskundige drugs: hormonen, antibiotica, antimicrobiële middelen
  • contaminanten uit het milieu
    • zware metalen
    • POP’s (= Persistent Organic Pollutants, vb PCB’s, DDT, dioxine,…)
    • verpakkingsmateriaal vb tin, lood, BPA
  • producten door de verwerking en het koken van voeding
    • heterocyclische amines
    • polycyclische aromatische hydrocarbons
    • acrylamide
    • AGE’s
    • aldehydes, acroleïne
  • voedseladditieven
  • bewaarmiddelen
  • kunstmatige kleur- en smaakstoffen
  • kunstmatige zoetstoffen

WAAROM?

  • ze veroorzaken oxidatieve stress
  • ze bevorderen ontsteking
  • verstoren de hormonenbalans
  • brengen schade toe aan de hersenen, het zenuwstelsel, lever, nieren, voortplantings-, ademhalings- en spijsverteringsstelsel, endocrien stelsel en bloedsomloop
  • verhogen kans op kanker, hartziekten, diabetes en andere chronische aandoeningen


HOE?

  • eet zo laag mogelijk in de voedselketen
  • kies voor biologisch, vooral de ‘dirty dozen’



  • verkies glazen bokalen of flessen boven conservenblikken of blikjes drank
  • vis houdt grote risico's in
  • heterocyclische aminen (carcinogeen) worden enkel gevormd bij dierlijke producten, bij hoge temperatuur, maar nooit bij plantaardige voeding
  • Polycyclische aromatische hydrocarbons (PAHs): voeding niet laten aanbakken
  • AGE’s: vermijd vooral gekookt bewerkt vlees
  • acrylamide: vermijd gefrituurde aardappelproducten
  • gebruik geschikte bereidingstechnieken: met water, minimaliseer frituren
  
   © volwaardigplantaardig.be 2016  - info@volwaardigplantaardig.be
   De info op deze website mag overgenomen worden met bronvermelding.

   disclaimer