Dr. Michael Greger MD: 
"When the National Pork Board promotes ham as an 'excellent source of protein', I can't help but think of the famous quote from a McDonald's senior vice president for marketing who, under oath in a court of law, described Coca-Cola as nutritious because it is 'providing water'."
   Home  >  10 stappen  >  4. eiwitbronnen

 





















 

 

 

Stap 4: wees heel kieskeurig voor je eiwitbronnen

De grootste, sterkste landdieren zijn allemaal herbivoren. Een voordeel van plantaardige eiwitten t.o.v. dierlijke producten is dat de plantaardige voedingsmiddelen naast bron van eiwit ook bron zijn van fytochemicaliën en plantensterolen, ijzer, zink, calcium, kalium, magnesium en foliumzuur alsook voedingsvezels. Ze leveren weinig vet en vooral weinig verzadigd vet. Ze bevatten geen cholesterol en zijn vrij van Neu5Gc (een ontstekingsbevorderende molecule) en carnitine. Ze leveren een veiligere vorm van ijzer (slow release) en zijn vrij van hormonen en antibiotica die gebruikt worden voor dierlijke productie.

De aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor veganisten is 0,9 gram per kg lichaamsgewicht (meer voor kinderen, bejaarden en sommige atleten).

Eiwitbronnen (met hun percentage van de calorieën afkomstig van eiwitten): vleesvervangers (55-85%), niet-zetmeelhoudende groenten (20-40%; donkergroene bladgroenten: 35-40%), peulvruchten (20-37%) - champignons (30%), granen, noten en zaden (8-17%), knolgewassen (7-12%), fruit (1-10%). Ter vergelijking voor het percentage van de calorieën die eiwitten zijn: vlees, gevogelte, vis: 30-90%; eieren: 35%; halfvolle melk: 25% > plantaardige eiwitbronnen (pdf, 'Protein in Vege & Vegan Diets')

Plantaardig eiwit is absoluut niet minderwaardig! Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Sommige kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten dus uit de voeding komen: de essentiële aminozuren. Alle essentiële aminozuren worden door planten aangemaakt, dus ze komen altijd van planten, rechtstreeks (plantaardige voeding) of onrechtstreeks (via dierlijke voeding). Alle planten bevatten alle 9 essentiële aminozuren. Je moet niet speciaal op combinaties letten. De eiwitbehoefte wordt slechts in 2 gevallen niet gehaald: als je te weinig calorieën inneemt of als je te veel junkfood eet.

Soja is een volwaardige en veilige eiwitbron, maar geen noodzakelijk voedingsmiddel. Het biedt bescherming tegen prostaatkanker, borstkanker, hart- en vaatziekten en nierziekten - kan ook helpen tegen symptomen van menopauze en kaalheid bij mannen - kies biologische soja, en ‘eerste generatie’-producten zoals edamame, tofu, tempeh, miso, natto en sojadrink: deze zijn gezonder dan sterk bewerkte sojaproducten, vooral producten obs ‘soy protein isolates and concentrates’.

Diëtiste Vesanto Melina RD geeft meer uitleg over de misvatting dat dierlijk eiwit hoogwaardig zou zijn en plantaardig eiwit minderwaardig. In de video daarna (met NL ondertiteling) geeft dr. Greger MD advies.

Ook zanger Vegan Smythe heeft het wel gehad met de vraag "Where do you get your protein?" !



> nog meer uitleg over de gevaren van te veel dierlijk eiwit in de voeding

  
   © volwaardigplantaardig.be 2016  - info@volwaardigplantaardig.be
   De info op deze website mag overgenomen worden met bronvermelding.

   disclaimer